Woodland garden Kerckebosch

In de bosrijke wijk Kerckebosch in Zeist worden zo’n 800-1000 nieuwe woningen gebouwd, waaronder 45 prachtige vrije kavels. Voor één van deze vrije kavels heeft Strootman Landschapsarchitecten het tuinontwerp gemaakt.

In het ontwerp staat het idee van de ‘woodland garden’ centraal: een feeërieke tuin die de indruk geeft dat men in een bos vertoeft; een bos waar de bezoeker beweegt via kronkelende paden en van donkere plaatsen naar plaatsen waar er meer licht is. De bloeiende heesters en planten wekken de indruk dat er geen tuinman is tussengekomen en dat zo’n tuin spontaan is gegroeid.

De al aanwezige bomen zijn het vertrekpunt van het tuinontwerp. Op de kavel staan al verschillende volgroeide dennen, sparren, beuken Amerikaanse eiken, berken en hulst. Van deze bomen worden er zo veel mogelijk behouden, zolang ze passen in het tuinbeeld. Ze zetten de toon van de tuin.

Het maaiveld wordt ingericht als één tapijt van bloeiende vaste planten en heesters die goed gedijen in de schaduw van de bomen. De topografie van de kavel heeft al een zekere glooiing, en met de bouw van de nieuwe woningen, wordt een deel van de bodem nog iets verder verdiept. Met de vrijkomende grond wordt andere delen van de tuin weer iets opgehoogd. De beplanting van het tapijt bestaat uit grassen, varens, voorjaarsbollen en verschillende heesters, zoals Azalea, Cornus en Rhododendron.

Verspreid door de tuin liggen enkele ‘eilanden’ die als verblijfplek in de tuin kunnen worden gebruikt. Achterin de tuin en aan het huis komen twee terrassen. Rondom de kop van het nieuwe huis komt een gazon, omkaderd door beplanting en met af en toe een boom met zijn voeten in het gras.

De eilanden worden met elkaar verbonden via een klinkerpaadje. Daarnaast is er nog een smal grindpaadje waar vandaan de tuin kan worden ontdekt en onderhouden.


Locatie: 
Kerckebosch Zeist

Opdrachtgever(s): particulier

Jaar van ontwerp: 2018

Jaar van uitvoering: 2019-2020


Inschrijven nieuwsbrief