Tolhuistuin

De Tolhuistuin is een tijdelijk tuinproject aan de noordoever van het IJ, recht tegenover het Centraal Station. De bestaande tuin, die nu ontoegankelijk en versleten is, wordt nieuw leven ingeblazen. Ondanks de verscheidenheid aan groene ruimtes in Amsterdam ontbreekt er een openbare ruimte met intimiteit en de sfeer van een tuin op de schaal van de stad – een echte stadstuin.

Strootman heeft in het kader van een prijsvraag een ontwerpvoorstel gemaakt om van de Tolhuistuin dé tuin van de stad te maken. 

De Tolhuistuin wordt een tuin in een park. Het tuin- en het parkgedeelte onderscheiden zich van elkaar in sfeer, structuur en toegankelijkheid. Het parkgedeelte wordt doorkruist met wandel- en fietspaden van en naar Overhoeks en het veer naar Centraal Station. En door onderbegroeiing weg te halen kijkt men onder de bestaande bomen door over gras. De tuin wordt omgevormd tot ´eilanden´ van beplanting, gras en verharding. De eilanden hebben elk een andere invulling en gebruik. Het beplantingsplan voor de Tolhuistuin heeft als doel een stadstuin te realiseren in de volle betekenis van het woord: weelderigheid, textuur, licht, en kleur. Omdat het een tijdelijk project is zullen er veel bolgewassen en eenjarigen gebruikt worden, die op korte termijn een uitbundig en weelderig beeld opleveren. De gecontroleerde toegankelijkheid van de tuin maakt het mogelijk beplanting en elementen te gebruiken die zachter en kwetsbaarder zijn dan gebruikelijk in openbare ruimtes. De gebouwen rondom de tuin worden, naast hun specifieke invulling, ook entrees naar de tuin. Zo krijgen de gebouwen een sterke relatie met de tuin. Op de kop van de Tolhuistuin langs het IJ komt een terras aan de fietsboulevard.

Locatie: Tolhuistuin, Amsterdam-Noord

Opdrachtgever(s): Expertgroep Tolhuistuin

Omvang in ha: ca. 2.5 ha

Jaar van ontwerp: 2007

Jaar van uitvoering: –


Inschrijven nieuwsbrief