Smithfield Plaza Dublin

Smithfield Plaza ligt net buiten het centrum van Dublin, aan de noordkant van de rivier de Liffey. Het is de grootste open ruimte van Dublin (ca. 13.000 m2) en doet voornamelijk dienst als parkeerplaats. Aan de zuidkant van het plein zijn nieuwe gebouwen ontwikkeld, waardoor ondanks de eerdere herinrichting uit 2000, de bestaande inrichting niet meer voldoet. Het plein begint langzamerhand onderdeel van het centrum te worden, waardoor een grotere verblijfskwaliteit gewenst is.

De intentie van het ontwerp is om de eenheid van de bestaande ruimte te behouden en die tegelijkertijd minder hard te maken. Het is niet nodig om de bestaande verharding te veranderen: die is van hoge kwaliteit en herinnert aan het historische marktplein. Wel zijn enkele interventies noodzakelijk om de sfeer te veranderen, om de ruimte zachter, warmer en meer geleed te maken, en aantrekkelijker om te verblijven.

In de toekomst zal het plein wat meer functioneren als een park: je maakt een wandelingetje, zit in de zon en geniet van evenementen. Er worden nieuwe activiteiten en verschillende functies langs de randen van het plein geïntroduceerd. Hierdoor ontstaan zones met verschillende gebruiksintensiteit. De entrees van de gebouwen worden geaccentueerd, waardoor het plein fungeert als ‘visitekaartje’ voor de bedrijven die zijn gevestigd aan het plein.

Het plein wordt verzacht door cirkels met verschillende soorten grassen uit te sparen uit de verharding. Gemaaid gras biedt mogelijkheden om op te zitten, te spelen en te relaxen. Op het plein worden kleine en grote bomen geplant, die zorgen voor schaduw en beschutting, en een tussenmaat introduceren tussen mens en gebouw, die de ruimte aangenamer maakt. Er worden drie soorten bloeiende bomen geplant in losse groepen, om meer intimiteit en kleur aan het plein te geven. Kleine vloerspots in een los patroon in de verharding van het plein, creëren een romantische sfeer als het donker is, en gaan een verbinding aan met de schaal van de voetganger. Ook worden stoelen en een café met terras toegevoegd aan het plein, die mensen uitnodigen om er een tijdje te verblijven.


Locatie:
Dublin, Ierland

In samenwerking met: Mitchell + Associates

Opdrachtgever(s): Linders of Chapelizod

Omvang in ha: ca. 1.3 ha

Jaar van ontwerp: 2008


Inschrijven nieuwsbrief