Sibeliuspark Oss

In de gemeente Oss ligt op geringe afstand van het centrum een park. Het huidige park wordt slecht gebruikt en fungeert voornamelijk als buurtgroen. Het wordt aan alle kanten ‘aangevreten’ door nieuwe ontwikkelingen. Het vrij karakterloze park is toe aan een opknapbeurt. De kunst is om het levendig te krijgen in een stad die al rijkelijk van groen is voorzien. Het heeft potenties om hét stadspark van Oss te worden.

Oss heeft een karakteristieke opbouw van ‘park lanes’, een stelsel van royale lanen dat de stad structuur geeft. Aan één van deze lanen ligt het Sibeliuspark, niet te missen bij binnenkomst in de stad vanuit het zuiden. De laan (Saal van Zwanenbergsingel) wordt een structuurdrager van het toekomstige park. De automobilist rijdt er door het park en niet langs het park, zoals nu nog het geval is.

In het ontwerp zorgen een langgerekte, groene parkeerstrip en goede verbindingen met omliggende voorzieningen zorgen voor betere condities voor het park. Het Sibeliuspark krijgt een nieuwe bebouwingsrand met voorkanten naar het park. Door vervolgens optimaal van de omliggende functies en routes te profiteren wordt de levendigheid van het park aanzienlijk verbeterd. Grote gebaren zorgen voor samenhang. Een doorgaande, slingerende bebouwingsrand, een 1000 meter lange vijver, en een 20 meter hoge rhododendronheuvel geven het park de broodnodige sterke structuur. De voorzieningen in het park, zoals een tenniscomplex, manifestatieterrein en horecapaviljoen worden met veel zorg ruimtelijk ingepast zodat ze bijdragen aan de levendigheid van het park. De beplanting moet er voor zorgen dat het park in elk seizoen een lust voor het oog is. Grote partijen van één soort maken dat er altijd ‘vuurwerk’ is.

Locatie: Oss, Brabant

Opdrachtgever(s):  Gemeente Oss

Omvang in ha: ca. 30 ha

Jaar van ontwerp:  2005


Inschrijven nieuwsbrief