Park La Caisserie

Ans, een zelfstandig stadsdeel van Liège krijgt een uitgelezen kans: Door het verdwijnen van een oude kistenfabriek (caisserie) komt een binnenterrein vrij van ruim 6.000 m2: een mogelijkheid om een verborgen groene oase aan de buurt toe te voegen. Het nieuwe park La Caisserie ligt tussen de achtertuinen van de buurt en is opgebouwd rond twee bestaande betonvloeren van de voormalige fabriekshallen. Deze worden getransformeerd en samen met andere architectonische restanten opgenomen in het ontwerp. Ons ontwerp was de winnende prijsvraaginzending.

Met drie entrees uit verschillende richtingen wordt het park uitstekend met de woonbuurt verbonden. Deze entrees zijn deels groene gangen, met elk hun eigen karakter. In de noordelijke entree worden de vijf meter hoge kolommen en spanten van één van de fabriekshallen opnieuw gebruikt voor het maken van een pergola. De te behouden muren rond het park krijgen openingen waarvoor we nieuwe hekken en poorten hebben ontworpen. Deze vensters zullen de nieuwsgierigheid van voorbijgangers aanwakkeren. Een deel van de betonnen fabrieksvloer wordt hergebruikt als verharding in het park. Hier worden stukken uitgezaagd om planten te laten groeien en om de vorm te verbijzonderen. De begane grond van het leegstaande woonhuis aan de Rue de l’Yser wordt omgevormd tot parkentree. De entrees vormen de poorten en versterken het klassieke idee van de omsloten tuin.

Het park nodigt uit tot gebruik met zijn speeleilanden van gras en een speelplaatsje. In het parkje valt veel te ontdekken: mini-tuintjes in de betonvloeren, de rotstuin, de begroeide pergola, verschillende texturen en de fraaie bloeiende beplanting.

Locatie: Ans, Liège, België

In samenwerking met: AEP/Aural en Bureau d’études Greisch

Opdrachtgever(s): Commune d’Ans

Omvang in m2: Fase 1 6.300 m2 / Fase 2 4.600 m2

Jaar van ontwerp: 2010-heden

Jaar van uitvoering: 2013-2014

Download projectblad in PDF


Inschrijven nieuwsbrief