Leeuweplaats

Intieme binnenplaats in een Art-Deco woonbuurt

Tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het Willem Alexanderpark wordt de komende jaren volop gebouwd aan Leeuwesteyn, een nieuwe, groene, duurzame woonwijk. Met de Dafne Schippersbrug om de hoek, wordt Leeuwesteyn niet alleen een fijne en rustige woonbuurt aan de rand van de stad, maar zijn ook alle centrale voorzieningen van de binnenstad en Leidsche Rijn dichtbij. Een van de nieuwe woonbuurten in Leeuwesteyn is Leeuweplaats: een woonblok met een fraaie, gesloten buitenrand (geïnspireerd door de Utrechtse Art-Deco-stijl) en een verassende, intieme binnenwereld.

De binnenplaats is vormgegeven als een typisch Utrechts hofje met een moderne twist. De binnenplaats is stedelijk, maar toch intiem. De bomen, begroeide tuinmuren en brede geveltuinen zorgen ervoor dat er een knusse woonstraat ontstaat. De binnenplaats wordt nog intiemer en levendiger door de drie grote honingbomen (Sophora japonica). Snelgroeiende bomen, die voldoende licht doorlaten voor de rondom gelegen geveltuinen, prachtig verkleuren in de herfst, en mooi bloeien in de lente en zo veel vlinders en bijen aantrekken.

Het centrale pleintje, waar de woonsteeg is ‘opgerekt’, wordt een plek voor spelen en ontmoeten. Een echte eyecatcher op het plein is het verhoogde plantvak met meerjarige planten en siergrassen. Op de randen kunnen de ouders fijn zitten, terwijl de kinderen in de ‘plantenbank’ op ontdekkingstocht kunnen en de leeuw van de Leeuweplaats kunnen vinden. Middenin de binnenplaats komt een tapijt van verharding met een bijzonder patroon van gebakken klinkers.

De buitenranden van de woonbuurt laten veel vrijheid voor eigen invulling van bewoners. De nieuwe bewoners van de Leeuweplaats kunnen hier hun eigen geveltuintjes maken, om zo de sfeer van een typisch Utrechtse woonstraat te laten ontstaan. In het ontwerp voor de verharding is dit doorgevoerd door roodbruine gebakken klinkers te mengen met een donkere steen om zo het onderscheid tussen privé en openbaar duidelijk te maken.


Locatie:
Leidsche Rijn, Utrecht

In samenwerking met: Faro Architecten, Heren 5 Architecten, Ooms Bouw & Ontwikkeling, Beumer Garantiemakelaars, Merosch

Opdrachtgever(s): Gemeente Utrecht

Omvang in ha: 1,7 hectare

Jaar van ontwerp: 2017-2019

Jaar van uitvoering: 2019-


Inschrijven nieuwsbrief