Landgoed Brakel

Herstel van de omgeving rondom het landhuis

Achter de hoge Waaldijk bij het Gelderse Brakel ligt landgoed Brakel. Het eeuwenoude statige landhuis en het aangrenzende terrein heeft in de laatste 40 jaar veel aan kwaliteit ingeboet. Het gebouw is versleten, en de romantische inrichting is vervallen, en op allerlei plekken vooral functioneel ingericht, met veel asfalt. Desalniettemin is het landgoed aan de rand van het dorp met het bos, de weides, boomgaarden een grote kwaliteit in de omgeving. Met het herstel van het voorterrein van het landhuis wordt de eerste stap gezet in het benutten van de potentie van de plek. Op deze manier hoopt Geldersch Landschap & Kasteelen daarna ook van het gebouw zelf een bruisende bestemming te maken.

In het ontwerp staat een ruimtelijk spannend gecomponeerd voorterrein centraal. Daartoe wordt de bolling in de terp naar het landhuis aangevuld, wordt de sierlijk waterpartij en het eiland hersteld en als één geheel verbonden met de greppel rond de weide. Op de terp, op het eiland en langs de waterpartij worden drie nieuwe boomgroepen aangeplant die ervoor zorgen dat het zicht op het landhuis spannender is, doordat steeds een deel van het gebouw is verhuld.

De toegangsweg naar het landhuis en het parkeerterrein achter het gebouw zijn in het korte verleden voorzien van (veel) asfalt. Om van de weg toch een mooi onderdeel van het landgoed te maken, wordt uit het asfalt een sierlijke smalle weg gezaagd. Parkeerhavens en onnodige verbredingen worden verwijderd, waardoor meer aandacht en ruimte uitgaat naar het park.

Rondom het huis wordt een alzijdig terras aangelegd, omkaderd met een haag. Met het terras is er ruimte voor het organiseren van feesten en partijen, en het geheel geeft het landhuis een chique uitstraling. Ook heeft het landhuis op deze manier niet meer een duidelijke ‘achterkant’, maar worden alle zijden voorkant: een knipoog naar het steeds wisselen van voor- en achterzijde in de loop van de geschiedenis.


Locatie:
Brakel, Gelderland

In samenwerking met: SmitsRinsma

Opdrachtgever(s): Geldersch Landschap & Kasteelen

Omvang in ha: 2,5 hectare

Jaar van ontwerp: 2018


Inschrijven nieuwsbrief