Keyserkerk Middenbeemster

Midden in het Unesco Werelderfgoed de Beemster staat het rijksmonument de Keyserkerk. Gebouwd in 1623 op een terp bij de kruising in (het toen geheten) Middel Beemster. Na bijna vier eeuwen in gebruik was de inrichting van de terp versleten, fragmentarisch en gedateerd en was het grondlichaam als geheel in de loop der jaren verzakt. Bovendien werd er een gemeenschapshuis aan de kerk gebouwd.

Door de verzakkingen en het nieuw te plaatsen bijgebouw zou de terp zijn symmetrie verliezen en uit evenwicht raken. Het ontwerp van het grondlichaam was daardoor de grootste opgave: door de heldere nieuwe grondvorm is de kerk op een mooi en rustig presenteerblad komen te staan, waardoor de aandacht uitgaat naar de kerk.

BiermanHenket architecten ontwierp een serene uitbreiding waarin naast kerkelijke diensten, tentoonstellingen, bijeenkomsten en concerten worden georganiseerd. Die aanbouw stelt zich ondergeschikt op tegenover de monumentale Keyserkerk door veel transparantie en een donkere materialisatie, waardoor de nieuwbouw zich bijna letterlijk terugtrekt in de schaduw van de kerk. De aanbouw ligt bovendien verzonken in de terp.

Naast de hoofdtoegang tot de kerk moest de nieuwbouw op verschillende niveaus worden ontsloten. Met enkele uitsneden uit het grondlichaam van de terp zijn de ontsluitingen van de kerk en de nieuwbouw op een rustige manier in de terp georganiseerd. Om het geheel tot een eenheid te smeden, is het pad naar de zijkant van de nieuwbouw verlengd tot een rondlopend pad met een sierlijke, autonome vorm. Dit pad varieert in breedte en is gemaakt van koperbruine gebakken klinkertjes, waarvan kleur en materiaal goed harmoniëren met zowel de kerk als de nieuwbouw. In plaats van onrust, brengt het pad zo eenheid. Verlichting is terughoudend en hedendaags vormgegeven.

Enkele monumentale bomen konden worden gehandhaafd. Daarnaast zijn nieuwe bomen toegevoegd die losjes rond de kerk zijn gestrooid om de nadruk op de terp zelf te houden. De terp is geheel met gras ingezaaid. Er zijn 100.000 bollen geplant voor een spectaculair voorjaarsbeeld.

Locatie: Middenbeemster, Nederland

In samenwerking met: BiermanHenket architecten en Jacqueline van der Kloet

Opdrachtgever(s): Protestantse gemeente Beemster

Omvang in ha: 0,34 ha

Jaar van ontwerp: 2012

Jaar van uitvoering: 2013-2014

Download projectblad in PDF


Inschrijven nieuwsbrief