Hortus

Veemarkt, Utrecht

Strootman Landschapsarchitecten won samen met Ooms Bouw & Ontwikkeling, FARO Architecten en Beumer Garantiemakelaars eind 2015 de prijsvraag van Veemarkt bouwveld C in Utrecht. Het winnende ontwerp bestaat uit een gesloten bouwblok met een sfeervolle binnenwereld. De inrichting en het beheer van de binnentuin is afgestemd op de wensen de bewoners. Begin 2016 zijn er twee bewonersavonden gehouden, waar Strootman met behulp van modellen, referentiebeelden en enquêtes heeft gepeild wat de wensen zijn. De voorkeur werd gegeven aan een glooiend maaiveld met een natuurlijke, weelderige inrichting met onder andere bloemen en bloeiende bomen. Ook gaven de bewoners aan dat ze het beheer willen uitbesteden aan een externe partij.

De glooiende binnenwereld van de binnentuin bestaat uit 4 heuvels, waarin de ondergrondse parkeergarage is opgenomen. De beplanting is weelderig en bestaat uit drie delen: vaste planten op het parkeerdek, vochtminnende planten in de wadi en een zone met bloemen en bollen. Tussen de heuvels slingert een pad bestaande uit halverharding. Dit pad sluit aan op het klinkerpad dat rondom de tuin loopt en de private achtertuinen ontsluit. Tussen de private tuinen en de binnentuin bevindt zich een brede gemengde haag van 1.20 m hoog in combinatie met een begroeid scherm. De binnentuin is rondom verlicht, door middel van verlichting op de tuinschuurtjes en bij de entrees.

Voor de uitwerking van het ontwerp en de realisering van de binnentuin is een bouwteam samengesteld, dat onder andere bestaat uit groenaannemer Van Ginkel, Faro Architecten en Strootman Landschapsarchitecten.


Locatie: 
Veemarkt, Utrecht

In samenwerking met: Ooms Bouw & Ontwikkeling, FARO architecten, Beumer Garantiemakelaars, Van Ginkel

Opdrachtgever(s): Ooms Bouw & Ontwikkeling

Omvang in ha: 3000 m2

Jaar van ontwerp: 2015-2016

Jaar van uitvoering: 2016-2017

Video verslag 1e Hortus meeting 

Video verslag 2e Hortus meeting 


Inschrijven nieuwsbrief