Het Aarplein

Alphen aan den Rijn

Samen met FARO architecten en Smit’s bouwbedrijf hebben wij een plan gemaakt voor een woonwijk op het huidige Aarplein aan de Kromme Aar. Op wat nu nog parkeerplein is komen straks 100 woningen en een multifunctioneel plein met ruimte voor 180 parkeerplaatsen, waterberging, wekelijkse markt en jaarlijkse evenementen.

De opgave vraagt om een fors plein. In onze ogen een te grote ruimte voor deze locatie. Door het plein in twee delen met elk een eigen sfeer te geleden onstaan prettige ruimtes die goed aansluiten bij de schaal en het routenetwerk van het centrum. Dit doen we door het slim plaatsen van woningen en een nieuwe ‘Alphense stadsbank’.
Ook programmatisch heeft de geleding voordelen: door een groter en kleiner deel te maken, , kun je ze los van elkaar inzetten bij activiteiten of evenementen. Bovendien functioneert door het routeontwerp het parkeren op beide pleinen onafhankelijk van elkaar.

Het kleine plein is het Iepenplein, met een lommerrijk bladerdak en een vloer van gebakken klinkers in de Alphense stijl. De woonstraatjes sluiten bij deze sfeer aan, met een smal profiel in gebakken materiaal waar de auto te gast is. Het nieuwe Aarplein is het hoofdmoment van het plan. De verdiepte ligging en de  hardstenen lijst zorgen voor een overzichtelijk plein. Door het plein te verdiepen kunnen piekbuien worden opgevangen en bij een strenge winter maak je zo een prachtig schaatsplein midden in het centrum.
Als in de toekomst de Kromme Aar weer bevaarbaar wordt gemaakt is er ruimte gereserveerd voor een kleine aanleghaven aan de Aarkade. Dit zou nog meer levendigheid aan het Aarplein geven en een directe verbinding naar het buitengebied mogelijk maken.

De gemeente Alphen waardeerde ons plan als meest geschikt voor de locatie. Het bijbehorende grondbod was echter onvoldoende om tot uitvoering te komen.

Locatie: Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland

In samenwerking met: FARO architecten, Deerenberg & Van Leeuwen Makelaars, Smit’s Bouwbedrijf BV en Toon van der Horst (verkeerskundige)

Opdrachtgever(s): Smit’s Bouwbedrijf BV

Omvang: 2ha

Jaar van ontwerp: 2015-2016

 


Inschrijven nieuwsbrief