Bruggen landgoed Scherpenzeel

Nieuwe sieraden voor een park op leeftijd

Bruggen zijn de sieraden van een park: ze brengen verfijning, zorgen voor oriëntatie en brengen samenhang aan in het park. In het huispark van Landgoed Scherpenzeel is een wandelbrug over de vijver voor het huis verdwenen en zijn twee wandel- en fietsbruggen over de Lunterse Beek aan vervanging toe.

Het huispark is halverwege de 19e eeuw ontworpen door S.A. van Lunteren in Engelse landschapsstijl. Het parkontwerp bevat typische kenmerken als gebogen lanen, vergezichten, open weiden, hier en daar beplant met een solitaire boom en grote, vloeiend verlopende waterpartijen met daar omheen een wandeling. Kenmerken van de Engelse landschapsstijl zijn tevens terug te vinden in de vele elementen en verfraaiingen op het landgoed en de gebouwen. De architectuur van de gebouwen is royaal gedecoreerd en geeft het landgoed een rijke, elegante uitstraling.

Ons ontwerp voor de bruggenfamilie bouwt voort op deze sierlijke detaillering. Net als in de gebouwen is er voor het ontwerp uitgegaan van een aantrekkelijk evenwicht tussen de rust van een eenvoudige hoofdopzet met een verfijnde ornamentering.

De wandelbrug in het huispark van Huis Scherpenzeel zal bestaan uit een gebogen stalen hoofdvorm die over het water gaat. De brugleuningen worden gevormd door gebogen stalen strips die verwijzen naar de plantenwereld en de op het landgoed voorkomende sierlijke vormentaal. Dit verfijnde ontwerp past goed in het eveneens verfijnd ontworpen huispark en zal het eerste onderdeel zijn van een samenhangende bruggenfamilie voor het landgoed. De twee wandel- en fietsbruggen over de Lunterse Beek krijgen dezelfde sierlijke brugleuningen. De bruggen worden gepoedercoat in een frisse, witte kleur die ervoor zorgt dat de bruggen mooi afsteken tegen de beplanting.

Gerelateerde projecten: Overpark Twickel


Locatie:
Scherpenzeel, Gelderland

In samenwerking met: Olde Hanter Bouwconstructies en Geldersch Landschap & Kasteelen

Opdrachtgever: Stichting Landgoed Scherpenzeel

Jaar van ontwerp: 2017-


Inschrijven nieuwsbrief