Bosontwerp Dorst + Follies

De Boswachterij Dorst is een 1.000 hectare groot bosgebied, ingeklemd tussen Breda, Oosterhout, Dongen, Rijen en Dorst. Met vooruitziende blik ziet Staatsbosbeheer dat recreatie een steeds belangrijker rol gaat spelen in de boswachterij, door de toenemende verstedelijking rondom het gebied en de veranderende vraag naar recreatiemogelijkheden.

De inrichting van het bosgebied was onvoldoende afgestemd op de recreatiewensen van de hedendaagse bezoeker, laat staan die van de toekomst. Ook ontbrak er een duidelijke samenhang tussen de voorzieningen in het bos, en de Boswachterij Dorst mist een herkenbare identiteit.

De basis van ons plan voor de boswachterij is het vergoten van het contrast tussen de ‘kern’ en de ‘schil’ van het bos. De ‘kern’ van het bos wordt ‘natuurlijker’, ontoegankelijker en ruiger. In dit ‘vrije bos’ creëren bezoekers hun eigen paden en is het beheer in ‘handen’ van Schotse Hooglanders. Hier kunnen bezoekers zich ver van de bewoonde wereld wanen, terwijl ze toch vlak bij de stad zijn. De automobilist rijdt de begrazingseenheid in via wildroosters, waardoor een ‘safarigevoel’ wordt opgeroepen.

De ‘schil’ van het bos wordt ‘cultuurlijker’ en diverser, gericht naar specifieke lokale omstandigheden. Zo krijgt de schil een sportbos, een parkachtige strook met nieuwe buitenplaatsen, nieuwe stuifzanden, een ‘arboretum van de 21e eeuw’, en een ‘nat bos’ waar potentiële kwel en daardoor ook bijzondere vegetatie wordt gestimuleerd. In het natte deel van het bos worden twee bijzondere plekken gecreëerd. De ene plek is het historische galgenveld, dat wordt omzoomd met een gracht, ingeplant met donkerbladige en wit bloeiende planten en in het midden een stalen kolom met daarop geverfde galg. De andere plek is een ‘void’: in deze langgerekte open ruimte wordt een grondlichaam van 1 meter hoog gemaakt, ingeplant met verwilderingsbollen en ingezaaid met een kruidenmengsel voor een bloemrijke catwalk.

Een ander ingrediënt voor het vergroten van de belevingswaarde in de ‘schil’ is de toepassing van kunst in vorm van een serie follies, die door kunstenaars en architecten zijn ontworpen en een functie hebben die past bij het bos. Deze zijn: een duiventoren (Robbrecht & Daem), een uitzichtplek voor rolstoelgebruikers (Jeroen Doorenweerd), een vleermuizenkelder (Pjotr Müller), een klauterobject (Jeroen Veenstra) en een contemplatieve plek (Frank Bezemer).

Locatie: Dorst, Noord-Brabant

In samenwerking met: Route IV, Robbrecht & Daem, Jeroen Doorenweerd, Pjotr Müller, Jeroen Veenstra en Frank Bezemer

Opdrachtgever(s): Staatbosbeheer regio Zuid

Omvang in ha: ca. 1000 hectare

Jaar van ontwerp: 2005

Jaar van uitvoering: 2005-2014

Brochure Verassende kust in Boswachterij Dorst

Jaarboek Stedenbouw en Landschapsarchitectuur 2003-2007

Download projectblad in PDF


Inschrijven nieuwsbrief