Binnenrotte Rotterdam

In het centrum van Rotterdam, tussen het Pompenburg en de Blaak, ligt de Binnenrotte. Een historische plek waar de dam met sluizen zich bevindt, waaraan de stad Rotterdam zijn naam te danken heeft. Het is nu een plein zonder charme, druk en gezellig als er markt is, maar voor de rest van de tijd een kale, onaantrekkelijke vlakte.De gemeente Rotterdam heeft de ambitie om dit deel van de stad nieuw leven in te blazen om te vormen tot een citylounge; een aantrekkelijk plein dat past bij een levendig centrum van een grote stad als Rotterdam.

In een aantal ateliers hebben wij, in nauwe samenwerking met ontwerpers van de gemeente, een schetsontwerp gemaakt voor de herinrichting van de Binnenrotte. Een ander team ontwikkelde ook een schetsontwerp. Beide ontwerpen hebben als basis gediend voor het uiteindelijke inrichtingsplan.

In ons ontwerp: ‘Eilanden in de Rotte’, worden groene eilanden van verschillende vorm en maat geïntroduceerd in de stedenbouwkundige ruimte van de Binnenrotte, en wordt de bestaande

promenade met platanen verwijderd. Daardoor wordt de eenheid van de Binnenrotte versterkt en het contact van de gevels en plinten met het plein vergroot. Zo ontstaat bovendien een groenere sfeer, met veel ruimtelijke variatie, verzachting van de kille leegte, aanleidingen om te

zitten of te spelen en volop ruimte voor terrassen, de markt, tijdelijk gebruik en manifestaties. De eilanden fungeren als stapstenen van de ene Rotteoever naar de andere. Het verhardingspatroon van gebakken klinkers ‘stroomt ’ er omheen. De eilanden zullen worden beplant met verschillende boomsoorten met aandacht voor de seizoensbeleving.

De ruimtelijke eenheid van de Binnenrotte als ontstaansbasis van Rotterdam wordt versterkt, doordat de ruimte met de eilanden wel wordt geleed, maar niet wordt opgedeeld. Ons plan biedt een tegenwicht aan de harde, rechtlijnige kaders, en appelleert aan de ‘Rotterdamse romantiek’ van Zocher en Rose.

Locatie: Binnenrotte, Rotterdam

In samenwerking met: dS+V gemeente Rotterdam

Opdrachtgever(s): Gemeente Rotterdam

Jaar van ontwerp: 2012

Download projectblad in PDF


Inschrijven nieuwsbrief
Project info (DELETE)