Bekkerslocatie

In opdracht van Stadsdeel Amsterdam Noord, Woningbouwvereniging het Oosten en Rochdale heeft Strootman een ontwerp gemaakt voor de buitenruimte van een stadsverniewingslocatie in Amsterdam Noord: de Bekkerslocatie. Uitgangspunt is dat bestaande gebouwen worden vervangen door tweehonderd woningen en een school.

De hele locatie is ontworpen als een autovrij park met collectieve tuinen waar gebouwen in staan.  De openbare en collectieve ruimte krijgt een parkachtige sfeer met behulp van eenvoudige middelen: gras, hagen, bomen en afgestrooid asfalt. Het huidige terrein heeft verrassend mooie bomen, die worden opgenomen in de nieuwe inrichting. Paden en pleintjes gaan vloeiend in elkaar over en variëren geleidelijk in breedte van pad tot pleintje. De buitenruimte van de school is een vanzelfsprekend onderdeel van de openbare ruimte van het hele gebied. Lange gebogen hagen markeren grote speelplekken en collectieve tuinen rond gebouwen. De ruimte binnen de hagen bolt iets op.

De woningen hebben allemaal dezelfde ideale oriëntatie als in heel Nieuwendam-Noord. Alle woningen worden opgenomen in gebouwen met dezelfde voetprint, maar met verschillende hoogtes, materialisering en plattegronden. De gebouwen zijn zo geplaatst dat interessante tussenruimten ontstaan en zichtlijnen naar de omgeving. Parkeren kan langs de randen van het gebied. Auto’s zijn alleen in noodsituaties welkom op het terrein.

Locatie: Bekkerslocatie, Amsterdam

In samenwerking met: ANA-Architecten

Opdrachtgever(s): Stadsdeel Amsterdam Noord, Woningbouwvereniging het Oosten en Rochdale

Omvang in ha: ca. 3 ha

Jaar van ontwerp: 2004

Jaar van uitvoering: –


Inschrijven nieuwsbrief