Baena promenade

Een stedelijk balkon 

Als een adelaar zweeft Ladera Sur-Baena boven het omringende landschap. Aan de zuidkant van deze ommuurde stad nabij Cordoba hebben wij een promenade ontworpen, die als een stedelijk balkon uitzicht biedt op het schitterende landschap. De ingreep heeft een groots effect, omdat het perspectief van de stad 180 graden draait, naar het landschap: van achterkant wordt de stadsrand voorkant. De boulevard wordt een ontmoetingsplek, erop en eraan komen aantrekkelijke nieuwe functies, zoals een nieuw hotel, de school voor toerisme, het Iberisch museum, een waterbar en een park. De muur van de boulevard vormt deels ook de gevel van de nieuwe gebouwen.

De boulevard is 630 meter lang; de breedte varieert tussen de 5 en 25 meter. Op de boulevard worden bomen geplant en een sfeervolle verlichting gerealiseerd. De boulevard volgt de bestaande stadsrand; hellingen en trappen zorgen voor een gevarieerd verloop. Een wandeling over de boulevard wordt een filmische beleving: van hoog naar laag, van links naar rechts, en met wisselende perspectieven op het landschap en alle onderdelen van de stad.

De boulevard is behalve een architectonische ingreep ook een ‘spons’, die het overtollige regenwater vanuit de stad opvangt en leven geeft aan het aanliggende landschap. In de huidige situatie wordt het regenwater, deels via een ondergrondse waterpijpleiding, direct op de rivier Marbella geloosd. In ons ontwerp wordt het water in de regenperiode gebufferd in holle ruimten onder de boulevard en weer afgegeven in de droge periode. Tussen de natuurlijke beplanting van dennen en Aloë Vera’s worden Jacaranda’s toegevoegd. Zo ontstaat een groene oase, die in de bloeiperiode zorgt voor een paarse gloed over de berghelling.  De toegankelijkheid van het landschap wordt vergroot door vanaf de boulevard een aantal wandelpaden tot aan de rivier te maken.

Locatie: Ladera Sur-Baena, Spanje

Opdrachtgever(s):  gemeente Ladera Sur-Baena, competitie

Omvang in ha: 2,3

Jaar van ontwerp: 2008

Jaar van uitvoering: n.v.t.

Download projectblad in PDF


Inschrijven nieuwsbrief