Donderdag 15 tot zaterdag 17 september ging ons bureau op excursie naar Schotland. In drie dagen veel rijden, veel zien, maar vooral heel veel inspiratie opdoen.

Eerste stop: Loch Lomond national park, een klassiek Schots landschap met glooiende heuvels, donkerblauwe meren en zeearmen (lochs). In dit nationale park zijn op bijzondere plekken belvedères geplaatst, mooie uitzichtpunten zoals de Inveruglas Pyramid. Pareltje in het park is Puck’s Glen. Een smalle uitgesleten kloof met watervallen, smalle bruggetjes bemoste, wanden en overschaduwd door dichte bomen.

Vervolgens konden we ons tuinhart ophalen in Malenny garden (Scottish national trust) en twee botanische tuinen: Benmore Botanic Garden en Royal Botanic Garden Edinburgh. Prachtige tuinen met een enorme collectie vaste planten en bijzondere bomen. Kunst stond ook op het programma. We bezochten de beeldentuin van de Scottish National Gallery of Modern Art en Jupiter Artland. Een landgoed met een route van moderne kunstobjecten in het bos van onder andere Charles Jencks.

Natuurlijk mocht waterinfrastructuur niet aan het rijtje ontbreken: we bezochten Falkirk, een gebied van industrie, kanalen en handmatig te bedienen houten sluizen en een mechanische bootlift van 30 meter hoog, The Falkirk Wheel. We sloten de excursie af in Glasgow, met als hoogtepunt een indrukwekkende begraafplaats, The Necropolis.