Contouren binnentuin Hortus Utrecht tekenen zich af

Nu ligt er nog zand, maar straks zal dit een levendige groene tuin zijn met weelderige beplanting. Afgestemd op de wensen van de bewoners, maakte Strootman Landschapsarchitecten een ontwerp voor de binnentuin van een bouwblok in Veemarkt Utrecht. Deze Hortus, nu in aanleg, wordt een glooiend graslandschap met bijzondere bomen en bloemen waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kinderen kunnen spelen. Dankzij de regen van de afgelopen tijd staat de wadi al vol water. De binnentuin geeft ook entree tot de halfverdiepte parkeergarage die onder een van de heuvels ligt en beplant zal worden met vaste planten.

Dit glooiende maaiveld met een natuurlijke inrichting met bloemen en bloeiende bomen was een van de wensen van de bewoners. Zij kozen hiervoor tijdens bewonersavonden waarop Strootman met modellen, referentiebeelden en enquêtes onderzocht hoe de bewoners hun binnentuin ingericht wilden hebben. De wadi vangt het water van de daken en privétuinen op, en een halfverhard pad slingert tussen de heuvels door en komt uit op een klinkerpad dat de privétuinen van het bouwblok ontsluit. Tussen deze tuinen en de binnentuin komt een gemengde haag, in combinatie met een begroeide pergola. Rondom is de tuin verlicht.

Voor de uitwerking van het ontwerp en de realisering van de binnentuin werd een bouwteam samengesteld met groenaannemer Van Ginkel, Faro Architecten en Strootman Landschapsarchitecten. Eerder won Strootman Landschapsarchitecten samen met Ooms Bouw & Ontwikkeling, FARO Architecten en Beumer Garantiemakelaars eind 2015 de prijsvraag van Veemarkt bouwveld C in Utrecht.