Hier ontstaat een aantrekkelijke plek voor mensen, vogels en insecten

Zo’n anderhalf  jaar geleden plaatsten we een bericht over Leeuweplaats, een nieuw te bouwen woonblok in de groene duurzame wijk Leeuwesteyn aan de rand van Utrecht. Het ontwerp dat we maakten zal over enige tijd een binnenhof laten zien die we hebben vormgegeven als Utrechts hofje met een moderne twist. Met de bomen, begroeide tuinmuren en brede geveltuinen ontstaat er een knusse woonstraat. Okay, zover is het nog niet. Maar wat gaat het snel! De contouren van het bouwblok tekenen zich al goed af. Ook over de structuur van het bouwblok hebben we meegedacht met de architecten.

Uiteraard zal onze signatuur zichtbaar zijn in de hele door ons ontworpen buitenruimte: met plekken die mensen plezier geven en aantrekkelijk zijn voor vogels en insecten. We maken de binnenplaats intiem en levendig met drie grote honingbomen (Sophora japonica). Snelgroeiende bomen, die voldoende licht doorlaten voor de rondom gelegen geveltuinen, prachtig verkleuren in de herfst, mooi bloeien in de lente en zo veel vlinders en bijen aantrekken.

Het centrale pleintje, waar de woonsteeg is ‘opgerekt’, wordt een plek voor spelen en ontmoeten. Een echte eyecatcher op het plein zal het verhoogde plantenvak worden met meerjarige planten en siergrassen. Middenin de binnenplaats komt een tapijt van verharding met een bijzonder patroon van gebakken klinkers.

Voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. Maar zoals de foto laat zien worden er forse stappen gezet in de uitvoering van het ontwerp dat ontstond in samenwerking tussen Faro Architecten, Heren 5 Architecten, Ooms Bouw & Ontwikkeling, Beumer Garantiemakelaars en Merosch.

Check de link voor ons ontwerp voor de buitenruimte van de Leeuweplaats.